duminică, 13 martie 2022

Cum se construiește o înșelătorie cu ore suplimentare sub nasul fin al chestorului Mihăilă


Distinsul domn îmbrăcat în costumaș, împuternicit șef la Resurse Umane, nu ratează niciun moment să-și dea în petec.

Acum câteva zile, un coleg i-a raportat că a atins o problemă existențială, întâlnind două puncte de vedere contradictorii care făceau imposibilă continuarea activității în care era angrenat.

"Stai așa, mă întorc imediat. Am o urgență" i-a zis.
Și a dispărut. A doua zi îl cauți peste tot și afli într-un târziu că și-a luat liber. Să tot ai astfel de șefi.

Ajungi să te întrebi, pe bună dreptate, pe ce criterii sunt selecționați asemenea oameni și cum ajung să ocupe imediat funcții cheie.

Măcar la capitolul logică dacă ar sta mai bine...

Dar sunt praf stelar.

Există un dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București împotriva lui Colea, fost șef SRU, actualmente pălmaș pribeag la Direcția Audit.

Acest Colea practica cu de la sine putere un anumit gen de exhibiționism cu drepturile angajaților, dar în această postare ne vom rezuma doar la scamatoriile sale perverse cu orele suplimentare.
Pentru asta i s-a deschis dosar penal, infracțiunile cercetate fiind abuzul în serviciu și falsul intelectual.

Corpul de Control al MAI, care instrumentează această speță, a găsit necesar să se documenteze la IGI, interesându-se dacă au fost efectuate orele suplimentare revendicate de petent și dacă da, cine a aprobat efectuarea lor.

Este vorba despre 2 ore consumate peste programul de lucru pentru participarea la o ședință de bilanț a activității IGI și vreo 6 ore suplimentare efectuate la solicitarea șefului nemijlocit pentru rezolvarea unor lucrări urgente.

Ce să analizeze Mugurel, în formularea răspunsului către Corpul de Control al MAI, că el nu răspunde decât pentru faptele ulterioare datei de 01.03.2022.
Fiindcă atunci a răsărit, costumat ca un ghiocel în curtea Serviciului Resurse Umane, iar faptele incriminate datează din 2020, de pe vremea lui Colea.
Și fără să facă vreo investigație serioasă, a dat răspunsul că nu s-au identificat documente din care să rezulte că s-ar fi dat aprobare ca orele suplimentare în cauză să fie recuperate.

Problema este că și atunci, dar și în prezent, a existat un Registru de consemnare a orelor efectuate peste programul normal de lucru.
Ba mai mult, în trecut, ca să accesezi respectivul Registru trebuia să te deplasezi în biroul șefului serviciului și să-l rogi să ți-l dea. 
De cele mai multe ori treceai chiar sub nasul lui orele suplimentare pe care le-ai efectuat. După care Registrul era păstrat cu sfințenie sub tejghea de către Colea, ca să nu existe suspiciunea că se trece cineva în el fără să-i aducă la cunoștință.
Și, cu toate acestea, deși se presupune că îl știa practic pe de rost, domnul Colea nu s-a pronunțat în mai multe situații asupra efectuării și recuperării unor ore suplimentare.
Mai precis, nu a semnat că ar fi dispus ca ele să fie efectuate.
Și normal, dacă n-aveau aprobare, cum să fie recuperate ?
Evident, dacă-l întrebi acum, va spune că nu-și mai amintește absolut nimic.

Așa cum am precizat, două ore din cele opt au fost înscrise ca fiind efectuate la ședința de bilanț a activității mai multor structuri din cadrul IGI.
Dacă nici ședința de bilanț a activității nu este în interesul serviciului, ne întrebăm atunci cam ce ar putea fi.
Cert este că altor subordonați, evident mult mai obedienți, haiducul a catadicsit să semneze efectuarea respectivelor ore suplimentare.
Da ! Ați înțeles perfect !
Aceleași ore suplimentare de la bilanț, unii le-au recuperat, alții n-au primit aprobare.
Acum procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București caută documente justificative. Întrebat fiind, Colea zice că au existat, le-ar fi văzut pe undeva, dar nu mai știe exact unde.

Atunci, dacă au existat, să explice fostul haiduc și actualul auditor de ce unii au beneficiat de recuperări iar alții nu.
Iar dacă nu au existat acele aprobări, să dea cu subsemnatul în ce bază a acordat selectiv (!) recuperarea orelor suplimentare.

Adevărul este că o ședință de bilanț la care au participat aproape o sută de persoane nu putea trece chiar neobservată. Și precis există un proces verbal și alte înscrisuri, mărturii ale persoanelor care au participat, etc. Chiar dacă de atunci s-au scurs doi ani.
Dar pe Mugurel îl interesează prea puțin. Nu el a fost implicat în povestea asta.
Și cum nu trebuie neapărat să colaboreze cu organele de cercetare penală, fiindcă reconstituirea adevărului este apanajul altor structuri, a zis "pas".
Așa ca l-a luat puternic pe "Nu" în brațe și a transmis Parchetului că din verificările efectuate nu au fost identificate documente în baza cărora s-ar fi aprobat efectuarea orelor suplimentare, cunoscând totuși că o parte din ele au fost consumate cu ocazia participării la o ședință de bilanț.
Nu poți condamna un om că nu are dreptatea în sânge. Altul ar fi depus mult mai multe eforturi, dar Mugurel a decis să stea cuminte în banca lui.
Cert este că prin minte i s-a aprins un mic beculeț : "Nu ai aprobare, nu vezi recuperare !"

Să lăsăm în urmă ce a făcut Colea și să revenim la epoca de după el, cea a ghiocelului...
De la începutul anului curent și până în prezent, la nivelul Serviciului Resurse Umane s-au desfășurat tot felul de activități care au necesitat frecvent rămânerea peste programul normal de lucru.
La fel ca și în trecut, orele suplimentare se consemnează într-un registru special. 
Dar nimeni nu aprobă efectuarea acestora, nimeni nu solicită lucrătorului rămânerea peste program, totul fiind la aprecierea celui care dorește să se înscrie în acel Registru.
Justificat sau nu, rubrica care ar trebui să conțină semnătura șefului care a aprobat efectuarea orelor suplimentare, rămâne în mod misterios necompletată. Oare de ce ?
Întrebat de ce procedează astfel, ghiocelul a răspuns firav, dar prompt : "Păi nu acum se semnează, ci după, la sfârșit."
De trei luni de zile de când s-a înființat acest Registru nu există nici măcar un singur document justificativ prin care să se fi aprobat efectuarea de ore suplimentare. Dar oamenii au rămas peste program și până la proba contrarie au și muncit.

Și atunci, ce facem Mugurele ?

Rămâne la aprecierea ta ?  Tu ești noul haiduc ?
Dacă dintr-o dată te superi pe noi și, din diverse motive, nu-ți mai amintești nimic ? După ce te-ai văzut cu sacii în căruță...
Ne-o trântești pe aia veche : "Păi, dacă nu există documente justificative ..."
Că s-a întâlnit hoțul cu prostul, iar hoțul mai poartă și costum...
Și are și nume de ghiocel...
Iar unii dintre noi, mai creduli din fire, chiar am crezut că venise primăvara de 1 Martie.
"Dacă doriți să faceți ore suplimentare, vă rog să vă treceți în Registru..."
Mugurel, vestitorul primăverii... 

Brrrr ! Ce ger s-a lăsat !



Un comentariu:

  1. Ceea ce face noua conducere este de sfera penalului, poate se va sesiza organele competente

    RăspundețiȘtergere